Om TWG

Varför fokusera på zombiekultur?

Medan det är lätt att avfärda djävulsbesatta barn, träskmonster och japanska spöken som hittepå är det faktiskt relevant att skärskåda och ta lärdom från zombievärlden.

Vi lever i en turbulent och osäker tid i en lika osäker värld. När den globala ekonomin står i gungning. När terrorattacker sker där man minst anar det. När krig och orättvisor känns närmare än någonsin förr. När slukhål dyker upp från ingenstans. När naturkatastrofer hotar mänskligheten och forskare gråtfärdiga menar att det är för sent att rädda jorden från klimathotet. Då känns det lite tryggt att fantisera om zombiepokalypsen.

Det gemensamma för nästan all zombiekultur är idén att kastas in i en värld där civilisationen har kollapsat. Efter ett zombieutbrott är det slut med smartphones, wifi och facebook. Slut med modern infrastruktur (el, rent vatten, tåg, flygplan, snöröjning) och slut med den grå vardagen som samhället är byggt av. Pengar förlorar sitt värde eftersom all produktion kommer avstanna och det blir meningslöst att gå till jobbet eller skolan, vi kanske inte ens kan ta oss dit.

Som åskådare till allt detta manas vi att ställa oss frågan hur vi skulle hantera både yttre hot och en värld utan moderna bekvämligheter. Kan jag överleva under primitiva villkor? Hur ska jag agera när allt ställs på sin spets? Det är vad The Waiting Game handlar om.

 

Illustration och logotyp: © Glenn Sundell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>